2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Sok magyar termelő aggódhat: nagyot bukhat, akit ez most utolér

Sok magyar termelő aggódhat: nagyot bukhat, akit ez most utolér

agrarszektor.hu
Az időjárásunkból bekövetkezett fordulat jól jött a mezőgazdaság számára. Leginkább a csapadékra volt óriási szükség, és főként az Alföld középső részén még további esőknek is örülnének, de az előttünk álló egy hétben csak elszórt záporokra van kilátás. A nyáriasan magas hőmérséklet, ami lerövidíti a fenológiai fázisokat, és ezáltal termésveszteséget okozhat nem tér vissza a hónap végéig. Egyelőre maradnak az április első felének megfelelő hőmérsékletek, és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken akár 2 méteres magasságban is gyenge fagyok veszélyeztethetik a gyümölcstermést.

Hétfőről keddre virradó éjszaka erős hidegfront érte el hazánkat, ami véget vetett a megelőző három hét nyáriasan meleg, sokfelé száraz időjárásának. Hétfőn este az északi országrészben eredt el az eső, majd kedden országszerte volt csapadék, bár az Alföld jelentős részén igen kevés esett. Szerdán délutántól pedig sokfelé öntöztek záporok, így a hét első felében jellemzően 5-15 mm között alakult a lehullott csapadék mennyisége, de a Dunántúl északi részén ennél jelentősen több, míg az Alföld középső tájain kevesebb esett. Ezzel valamelyest csökkent a csapadékhiány, de az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege az Alföldön és a Dunántúl keleti felén így is jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön sokfelé kevesebb, mint a fele hullott le az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek az elmúlt három hónapban. A talaj felső 20 cm-es rétege, ami a hétvégére már országszerte kritikusan kiszáradt, most sokfelé átnedvesedett, és az ország nagy részén a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

Az Alföld középső része maradt továbbra is igen száraz, oda főként a front mögötti záporok hoztak némi csapadékot, de nem eleget. A hőmérséklet hétfőn még igen magasan, 23 és 31 fok között alakult, majd hétfőről keddre 15-20 fokkal esett vissza, kedden napközben alig melegedett a levegő az éjszakai értékekhez képest. Már szerdán hajnalban is sokfelé mérhettünk 5 fok alatti hőmérsékleteket, csütörtök reggelre pedig a Dunántúlon fagypont közeli értékek is előfordultak. Az elmúlt 30 illetve 90 nap átlaghőmérséklete azonban 4-5 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos értékeket, ami rendkívül magas eltérés ilyen hosszú időtartam alatt.

Veszélyben a gyümölcsök? 

Az őszi vetések még jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az Alföld északi részén a korábbi belvízfoltokban tapasztalható az őszi vetések kipusztulása. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött, mert nem rövidülnek tovább ezek a fenológiai fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt. A legtöbb gyümölcsfánk már elvirágzott, az elkövetkezendő éjszakákon a terméskezdeményeket és a növekvő termést a gyenge fagyok veszélyeztetik.

A héten továbbra is hűvös időre van kilátás. Pénteken és szombaton helyenként, vasárnap és hétfőn főként a déli és az északkeleti országrészben lehetnek záporok, jégdara záporok. Számottevő, nagy területet érintő csapadék viszont nem várható. Az északias szél gyakran lesz élénk, vasárnap erős széllökésekre is számítani lehet. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul. Napközben jellemzően 11 és 16 fok közé melegszik a levegő, de a Dunántúlon vasárnap és hétfőn ennél kissé hűvösebb marad az idő, éjszakánként pedig csak 0 és 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a szélvédett, fagyzugos helyeken 0 és -3 fok közé hűlhet a levegő. Lassú melegedés a jövő hét második felétől várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!