2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gondok vannak az almával: foghatják a fejüket a lengyel termelők

Gondok vannak az almával: foghatják a fejüket a lengyel termelők

agrarszektor.hu
A WAPA március 1-re vonatkozó készletadatai szerint a Red Jonaprince és a Jonagold fajtáknál volt tapasztalható a legnagyobb mértékű készletcsökkenés Lengyelországban a tavalyi év azonos időszakához képest. A Red Jonaprince készletszintje 125 ezer tonna körüli, ami 28,6%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - ez igen jelentős különbség, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a 2024-es lengyel almaexport meglehetősen vontatottan halad a tavalyihoz képest. Az idei lassabb ütemű export a teljes lengyel étkezésialma-szortimentet érinti, és ez főleg olyan világpolitikai és globális kereskedelmi folyamatok, események eredménye, amelyekre a lengyel exportőröknek nincs ráhatása.

Az idei lassabb ütemű export a teljes lengyel étkezésialma-szortimentet érinti, és ez főleg olyan világpolitikai és globális kereskedelmi folyamatok, események eredménye, amelyekre a lengyel exportőröknek nincs ráhatása. A jelenlegi realitásokat figyelembe véve a Red Jonaprince iránti külföldi kereslet még jónak is mondható, sokkal jobb például, mint a Golden Delicious iránti igény. És még ennek a viszonylag elfogadható keresletnek a tükrében is kijelenthető, hogy gond van a fajta nagykereskedelmi árának alakulásával - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem sikerült fenntartani a korábban megindult emelkedő trendet, így a 70+ átmérőjű tételek felvásárlási árai jelenleg az 1,40-1,80 PLN/kg (130-165 Ft/kg) közötti sávban alakulnak, ami valamivel magasabb ugyan, mint az előző három évben, de a problémát az jelenti, hogy az ársáv alja nagyon alacsony. Ez rá is világít a probléma forrására, ami a minőségben keresendő: egyre nagyobb gondok vannak a Red Jonaprince fajta esetében is a húskeménységgel - egyre nő az eladók által kínált tételekben a gyengébb minőségű gyümölcsök aránya. A világkereskedelmet befolyásoló események miatt azonban még lehet esély arra, hogy az elérhető kínálat szűkülése miatt a Red Jonaprince ára tovább emelkedjen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!