Magyarországon nem kell aggódni az amerikai betegség miatt

Magyarországon nem kell aggódni az amerikai betegség miatt

Valószínűtlen, hogy Európában is felbukkan a madárinfluenza a tejelő szarvasmarha-állományokban, az amerikai esetekben kimutatott törzsek ugyanis nincsenek jelen nálunk – közölte a Nébih az Agrárszektorral. A Hivatal ugyanakkor fontosnak tartja az általános állategészségügyi szabályok szigorú betartását, amely egyéb betegségek megelőzése mellett a madárinfluenza megjelenését is megakadályozhatja.

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz az állattenyésztőknek a madárinfluenza, amely miatt Magyarországon is több esetben kellett baromfiállományokat felszámolni. Újabban pedig olyan hírek is érkeztek a tengerentúlról, hogy a vírus – eddig valószínűtlennek tartott módon – kérődzőkben is megbetegedéseket okozhat.

Emberre is átterjedt és megjelent a tejben is

Az amerikai hatóságok ráadásul április elején közölték, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy lábadozik a madárinfluenzából, miután szarvasmarhákkal érintkezett. A texasi az első olyan eset, amikor a madárinfluenza egy tehénről került át egy emberre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg egyre több amerikai államban több tehénállomány bizonyult érintettnek, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja.

Európában nincs miért aggódni

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárszektor kérdésére ugyanakkor közölte:

Az eddigi szabályokat kell betartani

A hatóság hozzátette: szarvasmarha telepeken nincs szükség célzottan a madárinfluenzához kapcsolódó, megelőző intézkedésekre. Ilyen telepeken egyéb, az európai szarvasmarhákban jelen lévő kórokozók elleni járványügyi védelem viszont kiemelten fontos. A járványvédelmi előírások következetes betartása általánosan csökkenti a kórokozók bejutásának és terjedésének esélyét, ez a madárinfluenza vírusára vonatkozóan is igaz.

A szárnyasok vakcinája nem alkalmazható

Felmerülhet a védekezésben az oltás szerepe is, azonban a Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg forgalomban lévő madárinfluenza elleni vakcinákat csak baromfikra törzskönyvezték, emlősállatokban nem használhatóak.

Franciaországban már a kacsaállományok esetében zajlik egy nagyszabású oltási program, amelynek eddigi tapasztalatai alapján a vakcinázás nagy valószínűséggel csökkenti a nagyobb járványok kialakulásának esélyét, azonban vakcinázott állományokban is előfordult fertőzés – tette hozzá a Nébih.

Különleges teendő nincs Európában

A Hivatal közölte azt is: mivel jelenleg elhanyagolható a betegség megjelenésének kockázata a szarvasmarha telepeken, ezért célzottan ezzel a vírussal kapcsolatban nincs teendőjük az állattartóknak. Mint fogalmaztak:

Azonban ahogy korábban is említettük: a szarvasmarhatartó telepeken szigorú járványvédelmi előírásokat szükséges betartani annak érdekében, hogy megakadályozzák az egyéb korokozók bejutását a gazdaságba.

Egyelőre nem lát ezügyben európai problémát Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács elnöke sem. Mint az Agrárszektornak elmondta:

A texasi eset kapcsán fontos megjegyezni, hogy egy rendkívül elszigetelt eseményről van szó, melynek pontos részleteit nem is ismerjük. Amennyiben Európában elfordult volna hasonló eset, akkor a szakma, az európai intézményrendszer, illetve az ellenőrző hatóságok azonnal tudomást szereztek volna róla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!