Már látszik, mikor lesz fordulat az időjárásban: itt az előrejelzés a földekről

Már látszik, mikor lesz fordulat az időjárásban: itt az előrejelzés a földekről

agrarszektor.hu
Bár még csak május eleje van, a vegetáció az idén már május közepi-végi állapotban jár, így az aranyat érő májusi esőkre is egyre nagyobb szükség lenne. Az elmúlt napokban Magyarország délnyugati harmadán hullott kielégítő mennyiség, ami számottevően megöntözte a földeket, az ország többi részén azonban nedvességhiány a jellemző. A héten főként kedden és szerdán van kilátás többfelé esőre, záporokra, zivatarokra, így várhatóan a most szárazabb területeken is többfelé enyhül majd a csapadékhiány.

A múlt hét második felében egy tőlünk délre örvénylő ciklon hatására a délnyugati országrészben hullott nagy területen számottevő, 10-20 mm csapadék, de lokálisan 20-40 mm is esett. Ezúttal a déli országrész középső tájai is megáztak, ahol a megelőző időszakban a legkevesebb eső esett. Az ország többi részén kisebb záporok voltak jellemzőek, de az északkeleti országrészt és az Alföld egyes tájait ezúttal elkerülték a csapadékot adó felhők. Bár április második felében volt egy kimondottan csapadékos bő egy hét, az azóta eltelt időben az északi és a keleti országrész jelentős részén alig vagy egyáltalán nem esett. A 30 napos csapadékösszeg is hiányt mutat az ország túlnyomó részén, csak a Dunántúl legészakabbi területein esett több az ilyenkor szokásosnál. A talaj felszín közeli rétege délnyugaton, nyugaton kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz, míg az ország többi részén sokat száradt az elmúlt bő egy hét alatt - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

Az Alföldön a még sekélyen gyökerező nyári növények számára sokfelé aszályos körülmények vannak. A középső talajrétegben még több a nedvesség, fél méteres mélység alatt pedig továbbra is őrzik a talajok a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat. A hőmérséklet 1-3 fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál. Keleten, északkeleten volt ezúttal a melegebb, a felhősebb, csapadékosabb délnyugati, nyugati országrészben 25 fok alatt, pénteken 20 fok alatt alakultak a maximum értékek, míg keleten, északkeleten 25 fok fölé melegedett napközben a levegő, éjszakánként pedig 10 fok körüli értékek voltak jellemzők.

Így állnak a vetések

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a kalászhányás és a virágzás fázisában járnak. Az őszi káposztarepce többnyire elvirágzott, a becőképződés, magképződés fázisában van, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találnak a talajban ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik, bár az Alföldön sokfelé több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező. A méhcsaládok a korai tavaszban kellően meg tudtak erősödni, már január végén a mogyoróról hordták a virágport az enyhe napokon. Délen már elvirágzott az egyik legfontosabb mézelő növényünk. Békésben nagyon sok volt a virág a fákon, de éppen a hűvös időszakra esett a dandárvirágzás, Nógrádban pedig többfelé elfagyott a virág.

A héten csapadékos időre van kilátás, és a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal. Kedden a nap első felében főként az ország északi felén, majd máshol is záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, majd szerdán is folytatódik a csapadékos idő többfelé esővel, záporokkal, zivatarokkal. Átlagosan 5 és 10 mm közötti csapadék várható, de lokálisan ennél jóval több, és kevesebb is eshet. Csütörtöktől szárazabb időben lesz részünk, csak elszórtan fordulhat elő egy-egy zápor, pénteken főként délkeleten, vasárnap pedig északon van erre esély. A hét közepéig sokfelé számíthatunk a felszín közeli talajréteg átnedvesedésére, majd a hét második felében inkább a talajok száradása lesz a jellemző. A hőmérséklet napközben 20 és 24 fok közé melegszik, ennél hűvösebb, 15-20 fok szerdán valószínű. Éjszakánként a hét első felében 10 és15 fok közötti értékeket mérhetünk, majd csütörtöktől kevesebb lesz a felhő, és többnyire 5 és 10 fok közé hűl a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?