2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Horsch Terrano FX

Agro Napló
A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! A tarlóhántást azonnal el kell végezni a minél kevesebb nedvesség elvesztése végett. Ennek a műveletnek a milyensége nagyban függ a tarló magasságától és a leszecskázott szalma hosszától. Nagyon fontos, hogy a tarló ne legyen magasabb 10 cm-nél, és a zúzott szalma hossza se legyen nagyobb 5 cm-nél, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor lefektettük a sikeres mulcsos talajművelés alapköveit.

A Terrano FX tökéletesen elvégzi a sekély tarlóhántást, már 5 cm mélyen teljes átfedéssel. Intenzíven keveri a szármaradványokat, és ezenfelül megszünteti a kapillaritást, így nincs nedvességveszteség a talajból. A jól visszatömörített, megbolygatott felület biztosítja a kihullott magvak, intenzív  biztonságos kelését.

A Terrano FX optimális talajt, vetőágyat készít és egy menetben, ha kell, a műtrágyát is kijuttatja a vetőágy alá. Ez a depó mű­­trágyázás nagyban elősegíti a biztonságos termesztést. A műtrágyát sekélyre a vetőmag körzetébe és mélyre egy depóba helyezzük le. Az így kijuttatott műtrágya hosszabb ideig felvehető állapotban marad a növények számára, ez biztosítja azt, hogy a gyökerek mélyre hatóbban növekednek, és így a csapadék hiányában tovább élnek, így nagyobb termés várható.

A Terrano 3 FX már 100 LE-s traktorral jól működtethető, természetesen, ha mélyebbre 20–25 cm-re akarunk dolgozni,  akkor 135–150 LE-re lesz szükségünk.

A MulchMix kaparendszer, amely a talajban halad egyedülálló, és könnyen vontathatóvá teszi a Terranót. Az intenzív keverés hatására, ami a mulcsos technológiában fontos, a szármaradványok egyenletesen kerülnek bekeverésre, így a vetés is gond nélkül végezhető. A Terrano FX szépen egyengeti a talajfelszínt, ez is a pontos vetés feltétele.

A mulcsos technológiába és a talajműveléssel egy menetben történő műtrágyázásba való belépés legegyszerűbb gépe a Terrano FX.

Tarlóhántás – tarlóápolás – magágykészítés – alapművelés + műtrágyázás – mindezt egy gépben – Terrano FX.

-Szász Zoltán-
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen neh...

Finom talajművelés

Finom talajművelés

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a klímaváltozás végett és azért is, hogy minél költségtakarékosabban tudjuk elvégezni az első művelete(ke)t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!