2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Őszi talajkárok – művelési megoldások

Agro Napló
A csapadékos és talán szokatlanul hideg november több nehézséget is okozott a földet művelőknek. Az esők nyomán nedvessé vált talaj már alig száradt valamelyest a hideg időjárásban, a kukorica betakarítása sok helyütt vontatottá vált.

A talajok szempontjából nagyobb baj, hogy az aratási munkák során rengeteg taposási kár keletkezett. A keréknyomok, az elakadások és vontatások nyomai minden esetben rontották az őszi alapművelés minőségét is. E mellett, a taposással járó talajtömörödés kiterjedése lehet akár mélyebb is, mint az alapművelés mélysége.

Sok helyütt gondok voltak az őszi alapművelések minőségével. A kukorica után döntően még mindig szántunk, bár terjed a forgatás nélküli mulcsművelés. Ki is emelem mindjárt az elején, hogy a két technológia munkaminőségben és a bekövetkezett talajkárok mennyiségében élesen eltér egymástól. A csapadékos és hideg ősz, valamint a nedves, november végétől pedig már fagyos talaj jó alkalmat adott arra, hogy a forgatás nélküli művelési megoldások bizonyítsák talajkímélő mivoltukat.

A nedves talajokon szalonnás szántások (1. kép) voltak jellemzők, nem is beszélve a barázdafenékre gyúrt eketalpról. Megfigyelhető volt, hogy a megnövekedett talajellenállás és a kerékcsúszás miatt sokan visszább vettek a munkamélységből is. Ahol a kukoricatarlót tárcsázással készítették elő a szántáshoz, látszott, hogy a vonódott szármaradványokat a tárcsa kevéssé aprítja, a nedves talajt pedig csak keni, gyúrja. Ilyen időjárási körülmények mellett hatványozódik a betakarító adapterek szárzúzó szerepe. Nem egy esetben volt megfigyelhető, hogy a rosszul szárzúzott, vonódott, magas tarlón még tárcsázás után sem lehetett kedvező minőségben szántani. Ugyanakkor tökéletes száraprítás mellett akár tárcsás bekeverés nélkül is lehetett boldogulni.

1. kép: egyértelmű talajkárosodás a rossz szántáson (Fotó: Dr. Bottlik L.)

Sokan még mindig úgy tartják, hogy nem baj, ha szalonnás, hantos a szántás, hiszen a téli fagyok úgyis felaprítják, „megdolgozzák” a talajt. Ezen a télen valóban volt hosszan tartó fagy. Ugyanakkor a téli fagyási, olvadási folyamatok fizikai talajaprózódást eredményeznek, nem biológiai épülést. A létrejövő úgynevezett fagymorzsák tömege sérülékeny, klímaszélsőségeknek kevésbé ellenálló talajszerkezetet eredményez. Ezek az apró talajszemcsék nagyon könnyen leiszapolódnak az első tavaszi csapadéktól, a felszín tömődött, cserepesedő lesz, majd egyre inkább elporosodik. Így az erózió és a defláció egyre inkább teret nyerhetnek.

Nagy kárt tehetünk a kora tavaszi szántáselmunkálással is, ha nem megfelelő munkaeszközzel végezzük. A régi gerenda- és ládasimítók gyalulják a felszíni réteget, a nedves talajt kenik, tömörítik, míg a szárazat porosítják. Használjunk rugós simító-henger kombinációs szántáselmunkálókat, melyek kevésbé porosítanak! Fontos, hogy amint a talaj művelhető, a szántáselmunkálást el kell végezni, hiszen a hantos, szalonnás szántások felszíne hatalmas vízvesztő felületet jelent. A gyenge minőségű szántásoktól eredő következő probléma, hogy – főleg kötött talajokon – általában többmenetes magágykészítésre lesz szükség, ami több taposás, nagyobb nedvességveszteség és szerkezetkárosítás.

A 2016-os ősz kiváló időszak volt arra, hogy a forgatás nélküli mulcsművelés megmutassa minden agronómiai és ökonómiai előnyét. A technológia kiinduló pontja a tökéletes szárzúzás, alappillére pedig egy robusztus, megfelelő szerszámozású nehézkultivátor. A kultivátoros alapművelést többnyire megelőzi egy sekély, bekeverő jellegű tárcsázás rövidtárcsával.

A művelés eredetű talajkárok szempontjából a nehézkultivátoros művelés jár a legkisebb kockázattal (2. kép). Nincs művelőtalp képződés, nem gyúrja, nem keni a nedves talajt, a felszín lezárásának mértéke összhangban áll a bolygatás mélységével, intenzitásával. Kíméletes lazító és keverő munkát valósít meg. Nyomában a felszín egységes, további elmunkálási munkálatok szükségtelenek. A talaj szerkezetét és biológiai életét nem rontja le, ellentétben egy gyenge minőségű szántással. A mulcshagyás következtében talajvédelmi funkciók valósulnak meg. A bekevert és a felszínen maradt növényi maradványok bizonyítottan csökkentik a víz- és széleróziós károkat, valamint a nedvességveszteséget is.

2. kép: talajvédő mulcsművelés kukorica után
nehézkultivátorral (Fotó: Dr. Bottlik L.)

A nehézkultivátorra épülő mulcsművelés esetében a tavaszi munkálatok egy menetes tavaszi magágykészítésre, majd vetésre redukálódnak. Tehát kevesebb munkaműveletre van szükség, ami talaj- és költségkímélő.

2016 őszén sok helyütt keletkeztek műveléshiba eredetű talajkárok, amit észben kell tartani és adandó alkalommal orvosolni kell talajállapot javító műveléssel!

Dr. Bottlik László

A cikk szerzője: Dr. Bottlik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

Kőszántás

Kőszántás

Kövekkel, szikladarabokkal teli földet csak a legerősebb, legmasszívabb ekével lehet felszántani. Szigeti László gazdaságában egyedül a Grégoire Besso...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!