Jelenleg az EU tagállamaiban kapható gyümölcslevek literenként akár 150 g cukrot is tartalmazhatnak, amely az összes összetevő mintegy 20 százalékát teszi ki. Az új javaslat szerint a jövőben sem hozzáadott cukrot, sem mézet nem tartalmazhatnának a gyümölcslevek.
A hozzáadott cukrot a javaslat csak a nektároknál, illetve egyes speciális, az irányelv által meghatározott termékeknél engedélyezne, ám ha ez megtörténik, akkor ezt a címkén egyértelműen fel kell tüntetni. Az EU a paradicsomot is felvenné azon növények listára, amelyeket fel lehet használni a gyümölcslé-gyártásban.
Mindez összhangban van azzal a bizottsági politikával, amely az egyes termékekben csökkentené a hozzáadott cukor mennyiségét, és a kiegyensúlyozott étrendet támogatná.
A gyümölcslevek piaca az összes nem alkoholos italok piacának mintegy 10 százalékát teszi ki az EU-ban, ezen belül a gyümölcs sűrítményekből készített levek aránya közel 90 százalékos.