Jogszabály írná elő az egészséges táplálkozást

agrarszektor.hu
Kevesebb só és zsír, több zöldség és gyümölcs - ezt is tartalmazza az a kormányhatározat-tervezet, amely előírja, hogy milyen ütemben és milyen módszerekkel kell a lakosság táplálkozását megváltoztatni, beleértve a közétkeztetést - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

A pontosabb tájékoztatásért több információt tüntetnek fel az élelmiszerek címkéjén. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2015-re lehetne elérni a túlsúly és elhízás gyakoriságának csökkentését.

A közétkeztetésben kevés pénzből kellene egészséges ételt az óvodások, iskolások asztalára helyezni. Román Péter, a Junior Vendéglátó Zrt. elnöke, aki egyébként a közösségi étkeztetés platform vezetője is, azt mondja: az nem kerül többe, ha kevesebb sót raknak az ételekbe, de az már jelentősen megnyomja az árat, ha több a zöldség és a gyümölcs.

A tervezet szerint napi öt grammra kell csökkenteni a só és napi 400 grammra növelni a zöldség-gyümölcs fogyasztását. Jogszabályban írnák elő, milyen élelmiszereket és italokat kínálhatnak a közkonyhák, iskolai büfék, automaták. Az iskolai büfék egynegyedében kaphatók koffeintartalmú energiaitalok, az étrend összeállításánál az eddigi ajánlásokat csaknem minden 6. óvoda figyelmen kívül hagyta, és a konyháknak csak a fele végzett tápanyagszámítást. A tervezet szerint az iskolákban tovább népszerűsítenék a vízfogyasztást, (HAPPY program elterjesztését.) pl ivókutak felállításával, az iskolagyümölcs és az iskolatej programot. A korábbi hasonló törekvéseket reklámmal tennék hatékonyabbá.

Kidolgoznák az iskolareggeli modell programot. Most az általános iskolások egyharmada, a középiskolások majdnem fele nem reggelizik a felmérések szerint. A nemzeti táplálkozáspolitikai program része az élelmiszerek mesterséges zsírsav-tartalmának korlátozása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?