Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 4,2 kilogramm halat fogyaszt, mint az Európai Unió más országaiban. A hazai fogyasztás mintegy felét a hazai termelésű halak adják.
A haltermelők célja, hogy a magyar éves fejenkénti fogyasztás néhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen. Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.
A magyarok jellemzően a karácsonyi ünnepkör idején fogyasztják el az éves mennyiség mintegy harmadát. Karácsonykor az emberek főként a pontyot keresik. Ez a halféle teszi ki a karácsonyi fogyasztás 85 százalékát. A fennmaradó hányadot egyebek között az afrikai és a szürkeharcsa, a busa és a süllő adja. A ponty kilója most 700-800 forint, de a szakember szerint közvetlenül az ünnep előtt néhány helyen az ár csökkenhet valamelyest.