15 százalékkal kevesebb az idei haltermelés

agrarszektor.hu
Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, mintegy 15 százalékkal kevesebb az áltagosnál, elsősorban a mostoha időjárás miatt - idézi Németh Istvánt, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnökét az MTI.

Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 4,2 kilogramm halat fogyaszt, mint az Európai Unió más országaiban. A hazai fogyasztás mintegy felét a hazai termelésű halak adják.

A haltermelők célja, hogy a magyar éves fejenkénti fogyasztás néhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen. Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.

A magyarok jellemzően a karácsonyi ünnepkör idején fogyasztják el az éves mennyiség mintegy harmadát. Karácsonykor az emberek főként a pontyot keresik. Ez a halféle teszi ki a karácsonyi fogyasztás 85 százalékát. A fennmaradó hányadot egyebek között az afrikai és a szürkeharcsa, a busa és a süllő adja. A ponty kilója most 700-800 forint, de a szakember szerint közvetlenül az ünnep előtt néhány helyen az ár csökkenhet valamelyest.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?