Sipos Jenő szóvivő elmondta, a vám- és pénzügyőrségnek nem célja a magánfőzők "zaklatása", azonban a kiemelt kockázatú területeket, mint a piacokat, vásárokat és kocsmákat rendszeresen ellenőrzik.
A otthoni pálinkafőzés szabályainak szeptember végi változása óta a desztillálóberendezéseket gyártók és forgalmazók vizsgálatakor találtak néhány esetben szabálytalanságot, ez általában az engedélykérelem, illetve a bejelentés elmulasztása volt - közölte Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.
A magánfőzőket általában akkor ellenőrzik, ha felmerül a gyanú, hogy olyan alkoholterméket tart valaki, amely nem minősülhet párlatnak. Ilyen, ami nem gyümölcsből, hanem más mezőgazdasági terményből vagy cukorcefréből készül. Vagy akkor, ha olyan ellenőrzött információt kapnak a vámosok, amely alapján valószínű, hogy az érintett megsértette a magánfőzés szabályait.