A FAO mai napon megjelent adatai szerint a globális élelmiszerár-index 214,7 pontra szökött fel 2010 utolsó hónapjában, a novemberi 206 pontról. A mutató ezzel egy hónap alatt 4,3 százalékkal emelkedett, és megdöntötte a 2008 júniusában beállított történelmi rekordot.
A legnagyobb mértékben az egy évvel ezelőtti szinthez képest a növényi olajok és a szemestermények drágultak, de a cukor ára is jelentősen emelkedett, főként a rossz időjárás miatt.
Az index már hatodik hónapja emelkedik, szemben a korábbi évek tapasztalataival, amikor 1-2 hónapra közelítették meg a csúcsokat az árak. A FAO elemzői szerint a megcsappant készletek miatt ráadásul egészen a jövő nyár végéig magas árakra kell számítani.
A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet.