A FAO friss jelentése szerint a globális élelmiszer-kiadások emelkedése elérheti az akár 51 milliárd dollárt is 2021 óta - amiből 49 milliárd a drágulás miatt van. A legfejletlenebb országok élelmiszerimport-kiadása akár 5%-kal is csökkenhet, míg a szubszaharai Afrikában és a fejlődő, de élelmiszer-behozatalra szoruló országok várhatóan növekvő költésekkel és csökkenő mennyiséggel kell számoljanak.
A fizetési mérleg nehézségek áthidalására számára a FAO egy az élelmiszerimport finanszírozó eszköz létrehozását javasolja, az importra szoruló alacsony jövedelmű országokban ne romoljon az élelmezésbiztonság. Az állati és növényi eredetű zsiradékok játsszák a legnagyobb szerepet az idei kiadásnövekedésben, a fejlett országok esetében a gabonafélék is. A drágulás miatt a fejlődő országok kevesebb gabonát, olajos magokat és húst importálnak.
Az élelmezésügyi kilátások jelentés révén a FAO évente kétszer szolgáltat információt a globális élelmiszerpiaci trendekről. A most megjelent kiadás két fejezetben foglalkozik a mezőgazdasági inputok (mint az üzemanyag és a műtrágya) drágulásával és az ukrajnai háború hatásával az alapvető élelmiszeralapanyagok piacára.