A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott konzultációkat követően bizonyossá vált, hogy a német hatóságok kiemelt módon, megfelelő hatékonysággal végzik a dioxin szennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, kiszűrését és a forgalomba hozatalának megakadályozását.
A módosítás szerint a Magyarországra friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal behozó vállalkozó köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának.
A hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján a kockázatosnak minősített szállítmányból dioxinvizsgálat céljából mintát vehet. A vizsgálatokkal kapcsolatos költségeket az érintett vállalkozónak kell kifizetnie.
Magyarország azt követően vizsgálta felül és módosította korábbi határozatát, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tárgyalásokat folytatott a szóban forgó ügyben Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszterrel, valamint John Dallival, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával.