Bár nálunk alig kapható a boltokban, külföldön viszont nagy a kereslet a mangalicából készült termékek iránt, az elmúlt két évben Japánban kaptak rá. Somogyból is visznek ki termékeket, főleg a sonka kelendő.
Somogyban 6 nagy és tucatnyi kis telepen hízlalnak mangalicát. A szennai Sátrai István 12 éve tenyészt. Tartásuk sokkal időigényesebb és költségesebb, mint a hagyományos, angol sertésé. Sátrai szerint ezért kell 17 hónap ahhoz, hogy legyen egy 140 kilós mangalica.
Sátrai Istvánnál a kezdő mangalicatenyésztők is segítséget kapnak az induláshoz: a vállalkozó szellemű gazdálkodó-jelöltekhez kihelyeznek kettő göbét és egy kant, és ha annak van szaporulata, abból kiválasztják a legjobbat továbbtenyésztésre, a többit meg a család kiválasztja saját szükségletére.
Somogyból évente több száz tonna kerül a piacra, de nem adják olcsón: a mangalica sonkának 5-6 ezer forint között van kilója, attól függ, milyen patinás üzletben vásároljuk meg. A hagyományos érlelésű 1500-2500 forint között van.
A somogyi termékekből is egyre több kerül külföldre. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke elmondta: a legnagyobb mennyiségben Spanyolországba lehet eladni mangalicát. Ehhez felzárkózik Nyugat-Európa, illetve az utóbbi két évben Japán.
A somogyiak a mangalica tenyésztésében egyre nagyobb lehetőséget látnak, ugyanis a duplájára nőtt takarmányárak és a gazdasági válság hatására sem omlott össze az ágazat, sőt emelkedett a hungarikum iránti kereslet.