Jelentősen mértékben lehetne növelni a magyar élelmiszertermelést - számol be a Joint Venture Szövetség szerdai szakmai konferenciáján elhangzottakról a Kossuth Rádió. Kardeván Endre agrárigazgatásért felelős államtitkár szerint a magyar élelmiszer-ágazat ma 20 százalékos többletet állít elő, ami akár 50 százalékra is növelhető lenne. A fórumon szó esett arról is, hogy milyen problémákat idéz elő a rendkívül gyenge szerződéses fegyelem a gazdák és a felvásárlók között.
A magyar agrárium és élelmiszergazdaság problémáinak nagy része abban gyökerezik, hogy ma Magyarországon rendkívül alacsony színvonalon van a szerződéses fegyelem. Hiszen rossz termés esetén a gazdák próbálnak kibújni a szerződésben vállalt kötelezettségek alól, bővebb termésnél, nagyobb kínálat idején viszont a felvásárlók veszik semmibe a papírokat, és néznek olcsóbb alapanyagok után a piacon.
Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elnöke elmondta, a szerződések megszegése teljes bizalmi deficitet okozott az élelmiszer-előállítás szereplői között, ráadásul teljesen kiszámíthatatlanná teszi a gazdálkodást.
" Nem véletlen, hogy a magyar élelmiszeripar a rendszerváltás óta elvesztette exportpiacainak negyedét" - tette hozzá az ÉFOSZ elnöke.
A piaci bizalom visszaállításán és a szerződéses fegyelem megteremtésén kívül, a kis és közepes gazdálkodók egymással, illetve a nagy feldolgozókkal való szövetkezésére lenne szükség.