Az élelmiszeriparban mindenki szerződést szeg

agrarszektor.hu
Hol a termelők, hol a felvásárlók szegik meg a szerződéseket az élelmiszeriparban, ez okozza hogy mára teljesen bizonytalanná vált a hazai élelmiszer-termelés - közölte Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke egy szakmai konferencián.

Jelentősen mértékben lehetne növelni a magyar élelmiszertermelést - számol be a Joint Venture Szövetség szerdai szakmai konferenciáján elhangzottakról a Kossuth Rádió. Kardeván Endre agrárigazgatásért felelős államtitkár szerint a magyar élelmiszer-ágazat ma 20 százalékos többletet állít elő, ami akár 50 százalékra is növelhető lenne. A fórumon szó esett arról is, hogy milyen problémákat idéz elő a rendkívül gyenge szerződéses fegyelem a gazdák és a felvásárlók között.

A magyar agrárium és élelmiszergazdaság problémáinak nagy része abban gyökerezik, hogy ma Magyarországon rendkívül alacsony színvonalon van a szerződéses fegyelem. Hiszen rossz termés esetén a gazdák próbálnak kibújni a szerződésben vállalt kötelezettségek alól, bővebb termésnél, nagyobb kínálat idején viszont a felvásárlók veszik semmibe a papírokat, és néznek olcsóbb alapanyagok után a piacon.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elnöke elmondta, a szerződések megszegése teljes bizalmi deficitet okozott az élelmiszer-előállítás szereplői között, ráadásul teljesen kiszámíthatatlanná teszi a gazdálkodást.

" Nem véletlen, hogy a magyar élelmiszeripar a rendszerváltás óta elvesztette exportpiacainak negyedét" - tette hozzá az ÉFOSZ elnöke.

A piaci bizalom visszaállításán és a szerződéses fegyelem megteremtésén kívül, a kis és közepes gazdálkodók egymással, illetve a nagy feldolgozókkal való szövetkezésére lenne szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?