A múlt hét szerdai, Közös Agrárpolitikával (KAP) foglalkozó konferencián elhangzottak szerint ugyan nem a GM növények jelentik az univerzális megoldást az EU agrárpolitikával kapcsolatos problémáira, azonban használatukból nem csak az agrárszektor tudna hasznot húzni.
Az eseményre azután került sor, hogy február végén a tagállami szakértők elfogadták a javaslatot, miszerint az importált állati takarmány minimális mennyiségű génmódosított anyagot tartalmazzon.
Az elmúlt években heves vita zajlott le az EU-n belül arról, hogy továbbra is fenntartsák a zéró-toleranciát a biotech növényekkel szemben, vagy engedélyezzenek bizonyos élelmiszereket, melyeket biztonságosnak vélnek. Várhatóan mind az Európai Parlament, mind a Bizottság elfogadja nyáron azt a javaslatot, amely egészen más csapásirányt jelöl majd ki az EU géntechnológiához való hozzáállásában.
Az eseményen bemutatták az Európai Biotechnológiai Szövetség (EuropaBio) legfrissebb elemzését, mely szerint a GM növények használatával az EU csökkenthetné károsanyag-kibocsátását, növelhetné energiahatékonyságát, és -biztonságát. Mindehhez azonban lehetővé kell tenni a gazdálkodók és fogyasztók számára, hogy maguk dönthessék el, használni szeretnénk-e génmódosított növényeket, vagy sem - állítják a szövetség szakértői.
A szervezet szerint a legtöbbször hangoztatott érv a GMO-t tartalmazó élelmiszerek ellen, hogy az európai fogyasztók elutasítják azt, azonban felmérések szerint a törvény által előírt módon felcímkézett, génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszereket mégis megvásárolják.
A konferenciát John Dalli, egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztos nyitotta meg.