A pálinkafőzők úgy fogalmaznak: a bankok nem nézik, hogy isten mit tett a fára. Tavaly szinte semmit, egy átlagos esztendő termésének tíz százalékát, így kérdéses, hogy miből lehet majd idén pálinkát főzni.
A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában a négy pálinkafőzővel rendelkező Sápi Imre beszélt az ágazat problémáiról. Azt mondja, a pálinkafőzés tavalyi liberalizálása sokat segíthetett volna, de a rossz gyümölcstermés elvette a jó kedvet: pályafutása alatt először történt meg, hogy egy 500 literes üstbe egyszerre tizenegy gazda 20-50 liternyi cefréjét kellett fogadni, mert csak ennyi termett.
És sok helyen már véget is ért a jobb időkben májusig húzódó szezon, sok főzde már december-januárral bezárt, pedig ebben az időszakban kell(ene) megkeresni az egész évre valót.