A Destillata párlatversenyt 1991-ben indították útjára osztrák agrárkamarai szervezetek azzal a céllal, hogy magas színvonalú szakmai mustra keretében adjanak visszajelzést munkájukról a párlatokat készítő tagjaiknak, valamint felhívják a nemzetközi szakmai közönség figyelmét az osztrák termékekre. Magyarországról első ízben 2004-ben neveztek a versenyre.
A 2025-ös párlatversenyen több magyar tételt is díjaztak. Az Agárdi Pálinkafőzde 16 tétele közül 7 kapott aranyérmet, ezen belül 4 minta a kategóriájában elnyerte Az év párlata címet, 9 termék pedig ezüstéremmel büszkélkedhet. Az összesített versenyben az Agárdi Pálinkafőzde Ezüst minősítést szerzett, maga mögé utasítva Közép-Európa vezető párlat készítőit. Az év párlata címet nyerte el a Miraculum Irsai Olivér Szőlőpálinka, a 2Vulcan érlelt borpárlat, az Érlelt Szilvapálinka és az Agárdi Rum is. Aranyéremmel jutalmazták a Málna Párlatot, az Amphora gint, és a Bodza pálinkát - írja közleményében az Agárdi Pálinkafőzde.
A versenyen a szintén magyar Johanna Kft. 6 tételét is díjazták. A főzde 5 pálinkája és egy likőrje lett díjnyertes a népszerű párlatversenyen: díjat kapott a Gusto Szomolyai Cseresznye pálinka, a Gusto Érlelt Irsai Olivér Szőlőpálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Gusto Bodza pálinka, a Gusto Botaniq likőr és a Gusto Birspálinka.