Növekvő pálinkafogyasztás: a harmincas korosztály dobta meg a forgalmat

agrarszektor.hu
A tavalyi rossz gyümölcstermés, illetve a házi párlatfőzés bevezetése ellenére mintegy 40 ezer literrel nőtt a kereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége, és nagyjából ugyanennyivel emelkedett a minőségi pálinkafogyasztás is - mondta a Napi Gazdaságnak Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület vezetője.

Az egyesület adatai szerint a korábbi 1,04 millió liter, 50 fokos pálinkának megfelelő mennyiségű szesz az elmúlt szezonban 1,08 millió literre emelkedett. Elsősorban a fizetőképes harmincas-negyvenes korosztályban nő a pálinkafogyasztás, kimutathatóan az egyéb égetett szeszek fogyasztásának rovására.

Mindeközben a bérfőzetésben előállított italmennyiség drasztikusan csökkent: 14 millió liter 50 fokos párlatnak megfelelő mennyiségről 8 millió literre. Ezt egyrészt okozhatta az, hogy tavaly a rossz időjárás miatt kevesebb gyümölcs termett, amit csak drágábban lehetett beszerezni, a másik ok viszont a házi főzés legalizálása lehet - igaz, lehetetlen megmondani, hogy pontosan mekkora az otthon főzött mennyiség, mivel csak az 50 litert meghaladó párlat főzését, főzetését kell bejelenteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?