Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas bizottságának elnöke elmondta, évről-évre jelentősen javul a kajsziültetvények technológiai színvonala, és nő a termőterület (4700-5300 hektár között mozog.) Hozzátette, hogy a leszüretelt gyümölcsök mintegy 70 százalékát az iparban, a többit pedig frissen használják fel, az exportált barackokat pedig szintén leginkább az iparban hasznosítják.
Jó hír továbbá, hogy kint már 1-3euró között mozog a kilónkénti ár.
Magyarországon az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a gyümölcsléfogyasztás, mely a termékdíj bevezetésének és az emelkedő áraknak is köszönhető, de szintén kevésbé jellemző a barack konzervipari és légyártási célú felhasználása.
Mindezek ellenére az emelkedő színvonalú pálinkagyártás miatt a kereslet szinten tartható, a minőségi magyar gyümölcs pedig kelendő - írja az Agroline.