A kedvezőtlen tényezők közül kiemelendő az alapanyagárak kiszámíthatatlansága és ingadozása, az import által gerjesztett egyenlőtlen verseny, vagy a beszerzési ár alatt történő kiskereskedelmi értékesítés.
Pozitív eredményt hozhat, hogy a nemzetközi hitelbiztosító kockázati besorolása alapján az élelmiszeripar vállalkozásai nincsenek annyira rossz helyzetben. További reménnyel kecsegtet, hogy (főleg közép- és hosszabb távon kamatozó) fejlesztésekre és beruházásokra kerítettek sort, ezzel kiküszöbölve az esetleges későbbi nagyobb bajokat. Emellett az is igen kedvező, hogy az ágazat egy állandó piacot tudhat magának, a kereslet nem szűnik meg, jelentős az exportja is, sok cég pedig tőkeerős külföldi tulajdonban van.
Az élelmiszeripar nem kevesebb, mint 2 százalékkal járul hozzá a GDP-hez hazánkban, bár a mintegy 550 ezer társas vállalkozásból csak 1 százalék dolgozik az ágazatban. Fontossága tehát a statisztikákban kimutatottnál jóval nagyobb - írja az eu.info.