A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre több élelmiszeripari cég kerül szorongatott helyzetbe, illetve csődbe vagy csőd közeli állapotba, így járt sajnos a Cerbona és a Traubi is.
Ezzel szemben viszont akadnak olyan cégek, akik továbbra is növelni tudták teljesítményüket, bevételüket, ez a szélsőséges helyzet pedig olyan elemzőcsoportok által is alátámasztott tény, mint a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet.
A felfelé ívelés azokra a vállalatokra jellemző leginkább, akik exportra is gyártanak, hiszen azzal tudják ellensúlyozni a magyar piac hanyatlását, a hazai kereslet visszaesését. Egyértelműnek volt elkönyvelhető, hogy az élelmiszeriparban mozgó cégek terén - mivel rendkívül nagy mértékben függnek a kereslettől - nagyobb lesz a cégek bedőlési aránya, mint az összes magyar vállalat esetében.
Az élelmiszeripar, az ital- és dohánygyártás tehát a magasabb bedőlési arányú szektorok közé tartoznak a válság idején, fizetésképtelenségi aránya 3,89 százalékos, így roszszabbul szerepelt, mint a szorosan hozzá kapcsolódó - jelenleg 3,54 százalékos bedőlési arányú - kiskereskedelem - írja az mmgonline.