Az Unió szabályzata szerint a fagyasztott húsok fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, a lejárati időpontot viszont csak a végső felhasználóknak szánt termékeknél kell feltüntetni, így a fagyasztott húsoknál nincs korlátozva a felhasználhatóság, Ezt a hiányosságot pótolni kell, hiszen így előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, vagy akár több évig is tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket - írja az mno.hu
Különösen a baromfiszektor veszélyes, mert a kereslet változó, és a gyártók gyakran kényszerből fagyasztják le termékeiket.
A közlemény szerint a hús a lejáratához közeledve romlásnak indul, avasodás következhet be, víztartalma csökken, ezeket pedig muszáj a fogyasztók védelmébe érdekében figyelembe venni.
A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozásával elősegítenék a magyar alapanyagok használatát, az állatállomány gyarapodását és a felesleges húsexport csökkenését.
A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az Európai Unió többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás, összességében a magyar élelmiszer-előállítók a világpiacon hátrányba kerülnek.
A minisztérium a társadalmi konzultáció után hoz majd döntést.