2024. augusztus 14. szerda Marcell

Nem túl jók az agrárium kilátásai 2012-re

agrarszektor.hu
Kiszámíthatóság és szárazság - eddig ez jellemzi leginkább az idei év mezőgazdaságát. Mátyás István, a Vas Megyei Agrárkamara és az ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke szerint "jó évet zárt az agrárium, végre megértük, hogy a jó terméseredmények mellé elfogadható árak társultak", de hozzáteszi, nagyon örülnének egy kis esőnek.

További gondot jelent a jelenlegi viharos politikai helyzet az Unióval, hiszen a gazdák számítanak a pályázatokra, a támogatásokra.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a meteorológusok az idei évre is szárazságot jósolnak. A talajból a jelenlegi felmérések szerint már most 200 mm csapadék hiányzik, és a helyzet egyelőre nem javul.

Emelkednek az üzemanyagárak is, a termelők pedig felvásárlási áraikból valószínűleg nehezen tudják majd kigazdálkodni a többletköltségeket.
Az állattenyésztési ágazatnak is sok nehézséggel kell majd megküzdenie: mivel ez az ágazat meglehetősen élőmunka-igényes, a munka törvénykönyvének változásai, a minimálbér emelése, valamint a kormányzat által elvárt bérkompenzáció nagy terhet ró az állattartókra. Félő, hogy tovább csökken az állatlétszám is.

Úgy tűnik, az agráriumra idén leginkább a nagy befektetés és a kis haszon lesz jellemző, valamint hogy a vásárlók idén (is) ár alapján, és nem származás, illetve minőség alapján fognak választani - írja a Agromonitor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?