A borokat felkért szakértőkből álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel bírálják, Dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem professzorának, a Magyar Borakadémia elnökének irányításával. A borversenyre szigorú nevezési feltételeket állapított meg a versenyt szervező Veszprém Megyei Agrárkamara kertészeti osztálya.
Így a versenyen a Veszprém megyében termett szőlőből készült, palackozott, illetve palackozásra szánt, címkével ellátott borok, valamint a Veszprém megyében lévő borászati üzemekben készült pezsgők nevezhettek.
A részvétel további feltételei közé tartozott, hogy a tulajdonos a nevezett borból legalább 300 liter készlettel rendelkezzen és egy termelő legfeljebb hét fajta bort nevezhet.
A borverseny, illetve a bírálat helyszíne: Badacsony, Pannon Egyetem, Agrártudományi Centrum, Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet.
A borversenyre 221 mintát nevezett a 77 borászat. Legnagyobb számban a megye négy borvidékére jellemző fehérborok közül az olaszrizling és juhfark fajták neveztek, azonban cuvée és rosé borok is megtalálhatóak. A 22 vörösbor minta mellett 3 gyöngyöző bor is megméretteti magát.
Tavaly ifj. Puchinger Ede somlói Tramini-Muscat Ottonel cuvée és a Badacsonyi Borbély Családi pincészet késői szüretelésű badacsonyi Olaszrizling bora ért el Nagy Arany minősítést - emlékeztet az Agrárkamara.
Kontakt személy:
Téli Róbert 30/7600-191
Forrás: MA