2024. augusztus 14. szerda Marcell

Akár 20 milliárd dolláros vesztesége is lehet az amerikai agrárbiztosítóknak

agrarszektor.hu
Az amerikai terménybiztosítók tavalyi 11,9 milliárdos vesztesége után, az idei évben egészen 20 milliárd dollár lehet ugyanez a veszteség a hatalmas szárazság miatt, amit végül is nagyrészben az amerikai állampolgárok fognak állni az adóterheken keresztül.

Rekordokat döntögetnek az amerikai terménybiztosítások, mert a hatalmas szárazság miatt egyre alacsonyabb búza- kukorica- illetve, szójababtermés várható. Mivel szinte az egész kontinentális Egyesült Államok majdnem felét évtizedek óta nem látott szárazság sújtja, ezért a terménybiztosítások vesztesége napról napra nő, jelentette a Nebraska Lincoln University National Drought Mitigation (Nemzeti Szárazság Enyhítő) elnevezésű részlege.


"Hatalmas veszteségek várhatóak" - mondta Thomas Zacharias, a Nemzeti Terménybiztosítási Szolgáltatások lnevű obbycsoport elnöke a money.cnn.com-nek. A cégek folyamatosan módosítják a követeléseiket, például most, ebben a pillanatban is, ahogy éppen beszélgetünk." A lobbycsoport egyik közgazdász elemzője szerint a veszteségek elérhetik a 20 milliárd dollárt, és iparági szakemberek szerint az végül az adófizetők fogják állni acehet a felégetett földekért.

 


Mivel egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos számítások, így a Nemzeti Terménybiztosítási Szolgáltatások vezető közgazdásza, Keith Collins is csak annyit nyilatkozott, hogy az idei szárazság miatt a termés legalább olyan rossz lesz, ha nem rosszabb, mint az egyéb szárazsággal sújtott években.


A legtöbb farmert azonban magas összegű állami biztosítások védik az olyan természeti katasztrófák ellen mint mondjuk az intenzív szárazság. A szövetségi kormány átlagosan 60 centet fizet minden 1 dolláros biztosítási díj után. Ráadásul, ha jelentős veszteségek vannak, a szövetségi kormány a biztosítókkal megosztva fizeti ki a farmerokat. És minél nagyobb a veszteség, annál nagyobb részt vállal belőle a szövetségi kormány.

 


Tavaly a szövetségi kormány 11,9 milliárd terménybiztosítási díj kifizetését regisztrálta, amiből 7,4 milliárd dollárt fizetett az amerikai kormány, derül ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium kockázatkezelési ügynökségének adataiból. 2011-ben rekordot döntöttek a terménybiztosítások az árvizek, a délnyugat-amerikai szárazság és a keleti parton tomboló Irene hurrikán miatt, így a biztosítóknak tavaly 10,8 milliárd dollár vesztesége lett a terménybiztosításokon.


De az állampolgárok azonban nem csak adóterhek miatt fogják megszenvedni a biztosítók veszteségeit, hanem a magasabb zöldségárak miatt is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?