Az utóbbi években legalább egy héttel korábban kezdődik a szüret. Idén a fagy és az aszály is megtette hatását: a szokásos termésnek, azaz a hektáronkénti 60-100 mázsának mindössze 5-10 százaléka várható. A tőkék megsínylették az időjárást, a minőséggel azonban szerencsére nincs gond, nyilatkozta Ungerbauer György, a bokrosi családi pincészet vezetője a delmagyar.hu-nak.
A cserszegivel és a biancával kezdődött a szüret a múlt héten a gazdaságban - az előbbit négy, az utóbbit három hektáron szedték a dolgozók. A család 45 hektáron összesen tizenötféle szőlőt termeszt, a palackozást is maguk oldják meg. Jelenleg közel száz helyre szállítanak az országban, exportban egyelőre nem gondolkodnak, mondta Ungerbauer a lapnak.
A borászat vezetője szerint a magyar termelők helyzetén nagyon sokat ront az olasz bor behozatala - hasonlóan ahhoz, ahogy a dinnyések érdekében felléptek, a szőlészek és borászok mellé is oda kellene állni. Úgy vélte, hogy szerencsére születnek jó kormányzati döntések, mint nemrégiben a borvizsgálati díjak rendezése. Az arányos teherviselés jegyében a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése szerint augusztustól mindenki annyit fizet az analízisért, amennyi bort szeretne forgalmazni.
"Ennek az importőrök persze nem örülnek, a családi gazdaságok viszont fellélegezhetnek egy kicsit. Több hasonló döntésre volna még szükség, azonban a tapasztalataim szerint még a jó szándék sem biztos, hogy célhoz ér, mert alsóbb szinteken nem érvényesül a hatásuk" - mondta össze Ungerbauer György.