A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondottak szerint óriási tartalékok vannak még a magyar gyümölcstermelésben és fogyasztásban elsősorban annak köszönhetően, hogy a hazaigyümölcs-fogyasztás jelentősen visszaesett az elmúlt 20-25 évben. Fodor szerint még akkor is elmaradnánk a nyugat-európai országok sajátgyümölcs fogyasztási arányaitól, ha 50-60 százalékkal több magyar gyümölcs kerülne az asztalra, ez egyébként százezer tonnás nagyságrendet jelentene a termelők számára. A FruitVeb szerint a belső piac élénkülésének kulcsa a fogyasztók megfelelő informálása, annak elősegítése, hogy felismerjék a magyar termékeket és tudatosan azokat válasszák. Ennek érdekében idén elsősorban az alma népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt a szervezet. A gyümölcságazatra idén is rájárt a rúd, télen és tavasszal fagykárok, nyáron a szárazság okozott gondot.
Kész, vége? Eltűnhet ez a magyar gyümölcs a boltokból, piacokról
Az idei aszálynak komoly következményei lehetnek a magyar zöldség- és gyümölcstermesztésben.