Az AKI közleményében felhívja a figyelmet a hazai élelmiszergazdaságot övező komoly kihívásokra, ezen belül pedig az élelmiszer feldolgozás sajátságos helyzetére. A kereskedelem gyakorlatilag valamennyi termékpályán jelentős nyomást gyakorol a beszállítóira az ár és más feltételek tekintetében, ugyanakkor időszakonként egyes termékpályáknál az alapanyag-termelők is nehéz helyzetbe hozzák a feldolgozókat (gabonaár robbanás, időszaki tejhiány stb.). E nehézségek ellenére kell a feldolgozóiparnak talpon maradnia és megfelelni a fogyasztói igényeknek.
A kiadvány táblázatait tekintve megállapítható, hogy 2011-ben a húsipar termékeinél költségnövekedés mutatkozott. Az előállítók ezt bizonyos mértékű értékesítési árnöveléssel igyekeztek kompenzálni, de ez az emelkedés nem állt arányban a költségnövekedéssel, így a húsipari termékek többségénél 2011-ben romlott az eredmény. A baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is megfigyelhető az alapanyagköltség, és többé-kevésbé a teljes költség növekedése az előző időszakhoz képest. Az eredmény-alakulás általában egy-egy iparágon belül is változó volt, kivétel ez alól például a malomipar, ahol a bemutatott termékek mindegyikénél javult az eredmény. Emellett pozitív példaként említhető még a tésztagyártás, ahol 2011-ben ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék.
Az AKI oldalán ízelítőül megtekinthető néhány élelmiszeripari termék költség- és jövedelemadata, a teljes termékkört és módszertant is tartalmazó kiadvány nyomtatott formában érhető el.