A vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 30 000 tonna körülire tehető az éves haltermelés mennyisége, miközben az egy főre jutó halfogyasztás 4-4,5 kg között mozog. A Fejér Megyei Hírlapnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnöke nyilatkozott a részletekről:
"Többek közt a magyar problémafelvetésnek köszönhetően a belvízi akvakultúrák, a tógazdálkodás és a zárt rendszerű édesvízi haltenyésztések szerepet az unióban más megvilágításba került. A túlhalászott tengerek további terhelése szinte lehetetlen. Nem lehet már újabb kvótákat kiadni - vannak olyan tengeri halállományok, amelyek vészesen megfogyatkoztak. Az EU-nak legnagyobb élelmiszeripari behozatala a halászati termékeknél van. A fogyasztás 60 százalékát az EU importból szerzi be. Eközben a haltermékek felértékelődnek, egyre többen fogyasztanának halat - mondta. A belvízi akvakultúra és tógazdálkodás nem csak a haltermelésről szól, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a tájgazdálkodás szerves részei is."
Lévai Ferenc elmondása szerint a magyar halászat nemzetközi presztízse kiemelkedően jó, az ágazat megtartotta fejlődési potenciálját és az területalapú, valamint környezetvédelmi támogatások hatályának kiterjesztésével olyan pluszforrásokhoz juthat, aminek következtében komoly fejlődés indulhat el Magyarországon.