Megdöbbentőnek tartják a malomipar, a tejágazat és a zöldség-gyümölcs szektor szereplői, hogy a jelenlegi elképzelések szerint az általuk előállított alapvető élelmiszerekre nem terjedne ki a januártól várható kormányzati áfacsökkentés. Mindhárom ágazatban újra erőteljes lobbizás indulhat, hogy beférjenek a kabinet áfamérséklési programjába, amely egyelőre kiforratlannak tűnik.
Nem akar a malomipar az utóbbi időben ellehetetlenült húsipari vállalkozások sorsára jutni, ezért az egyre tömegesebbé váló lisztpiaci áfacsalások és a romló versenyképességi helyzet miatt továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kormány csökkentse a liszt 27 százalékos áfáját - mondta az agrarszektor.hu-nak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Az iparág szereplőit - tette hozzá - megdöbbentette Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár hét eleji bejelentése, amely szerint a kabinet az alapvető élelmiszerek közül csak a sertés- és a baromfihúsok áfáját faragná le 10 százalék alá, és az adómérséklésből a liszt kimaradna.
A húsipar jövedelmezőségi gondjait mutatja, hogy a közelmúltban a Kapuvári Hús Zrt. és a Pápai Hús 1913 Kft. is csődbe jutott, de hasonló események a nagy malomipari cégek között is lejátszódtak az utóbbi években. Így például a felszámolták a székesfehérvári Cerbonát és Cornexit, illetve a nyíregyházi ABO-csoportot, és fennáll a veszélye annak, hogy a még működő vállalkozások is hasonló sorsra jutnak az évek óta tartó negatív árverseny miatt.
A Gabonaszövetség a feketepiac ás az adócsalások visszaszorítása érdekében a napokban újra kezdeményezte, hogy a kormány drasztikusan - 5 százalékra - mérsékelje a liszt áfáját, más ágazati termékeknél pedig vezesse be a gabona- és az olajosmag-piacon már alkalmazott fordított áfát, amelynek használatát az augusztusban megjelent új uniós jogszabályok gyorsítják és könnyítik. A szövetség ez ügyben levelet írt Czerván Györgynek, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának, Pankucsi Zoltánnak, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkárának, Font Sándornak, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnökének és Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének.
Az alapvető élelmiszereket érintő áfacsökkentési programba be kellene vonni a kenyeret és a tejet is, amelyekre ugyan ma alacsonyabb, 18 százalékos adókulcs vonatkozik, de ez még mindig túlságosan magas - vélik szakértők. Az adóterhek 5-10 százalékra mérsékléséért évek óta fellépő, de most mellőzöttnek tűnő iparágak szereplői ma abban reménykednek, hogy Lázár János a tervezett áfaváltoztatások kapcsán a sertés- és a baromfihúst csupán példaként hozta fel, és az adómérséklés más alapvető termékekre is kiterjedhet. Mindenestre az ügy kormányon belüli kiforratlanságára utal, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium - amely az általános adócsökkentés "álharcosának" számít - hallgat és nem szólalt meg az adó és pénzügyekért felelős nemzetgazdasági tárca sem.
Nem képzelhető el, hogy a tej ne tartozzon az alapvető élelmiszerek közé, ezért a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja lobbi tevékenységét az eddig is szorgalmazott áfacsökkentés érdekében - fogalmazott Lukács László, a szervezet ügyvezető igazgatója. A magas áfakulcs a hazai iparági szereplőknek túlzott piaci konkurenciát teremt, illetve komoly versenyképességi problémákat okoz, és ez rontja a tejipari cégek gazdálkodási pozícióit - állapította meg.