Péntek reggel rádióinterjúban közölte Orbán Viktor, hogy újabb termékek árát maximalizálná a kormány, ugyanakkor arról nem beszélt, mik kerülhetnek be az árstopos körbe. A kormány februárban döntött arról, hogy a tej, a liszt, a cukor, a napraforgóolaj, a csirke far-hát és mell, valamint a sertéscomb ára nem emelkedhet, és a jelenlegi álláspont szerint az árstop ezen termékek esetében egészen 2022 év végéig tart.
Lesznek újabb termékek, amelynek az árát központilag, annak a maximumát meg akarjuk határozni
- mondta Orbán Viktor pénteken.
Az elmúlt egy évben a hivatalos adatok szerint a kenyér és a sajt drágult leginkább, emellett a vaj 87, a száraztészta majdnem 68, a tojás pedig több mint 56 százalékkal drágult egy év alatt a KSH adatai szerint. Az RTL Híradó által megkérdezett vásárlók szívesen látnának több árstopos terméket, a kereskedőknek és a termelőknek azonban újabb terhet jelentene az intézkedés. Csomós János, egy békéscsabai élelmiszerbolt tulajdonosa a híradóban beszélt arról, hogy a maximált ár eddig is óriási költséget jelentett a vállalkozásának, abból a pénzből például, amit ki kellett fizetniük árkülönbözetként a nagykereknek, még két alkalmazottat tudtak volna fizetni.
Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint az árstop bevezetésével az eddigi tapasztalatok szerint nem lassult, hanem inkább felpörgött az élelmiszer-infláció. Hozzátette, nem csak ez a baj az árstoppal, hanem az is, hogy az ársapkás termékek esetében két dolog történik: egyrészt vagy hiány keletkezik, tehát hirtelen elfogynak a termékek, vagy rosszabb minőségű terméket lehet kapni ugyanazon az áron - hangsúlyozta. Kiemelte, a kereskedők a veszteségeket kénytelenek szétteríteni, vagyis az árstopos termékeken keletkező mínuszt a többi termék drágításával egyenlítik ki.