Megdöbbentő! - Már a vörösborban sem bízhatunk?

agrarszektor.hu
Legalábbis nem úgy, ahogy eddig gondoltuk.

Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy itáliai borvidék lakóit kilenc éven át követték nyomon, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy az anyag megfékezné a szívbetegségeket és hosszabb élethez juttatná a fogyasztóit.

Egy amerikai kutatócsoport a Chianti történelmi borvidékén élők közül csaknem 800 lakos egészségét követte nyomon, hogy a rezveratrol kedvező hatásainak kimutatható jeleit megtalálják. Nem bukkantak ilyenre, ám azt mondják, a végleges válaszhoz további kutatás szükséges - tudósított az eredményről a BBC hírportálja az MTI szerint.

Miért nem szívbetegek a franciák?

Sok tanulmány igyekezett megmagyarázni azt az ellentmondást, hogy ugyan magas zsírtartalmú étrenden élnek, a franciák között mégis alacsony a szívbetegségek előfordulási aránya. Voltak, akik a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatásában látták a megoldást.

Kutatások kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, a közös összetevő, a rezveratrol magyarázhatja a kedvező hatást.

Önkénteseket vizsgáltak Olaszországban

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Richard Semba vezette kutatócsoportja nem talált erre bizonyítékot. Két toszkán kisvárost választották kutatási területként, a vörösbor ivása ezen a vidéken az élet részének számít. A vizsgálatban 783, 65 évnél idősebb helyi önkéntes vett részt. Részletesen beszámoltak napi étrendjükről, vizeletmintát is adtak, hogy megmérhessék a rezveratrol fogyasztásukat.

A kilenc éven át, 1998-tól 2009-ig folyó kutatás során a résztvevők közül 268 férfi és nő halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-es lettek rákosak.

A vizelet rezveratroltartalma nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganat kockázatával. Nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelző anyagok szintjével sem.

Nem állja ki az idő próbáját

"Az volt az elképzelés, hogy bizonyos élelmiszerek azért egészségesek, mert rezveratrolt tartalmaznak. Ennek semmi jelét sem láttuk. A rezveratroltörténet egy újabb példája annak, hogy valaminek agyondicsérik az egészségvédő hatásait, ám az anyag nem állja ki az idő próbáját" - magyarázta Semba.

Hozzátette: a bor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztásának bármely kedvező hatása más közös alkotóelemből eredhet, és nem világos, mennyit kell belőlük enni vagy inni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?