A Borkiválóságok könyve után végre megjelent a Pálinkakiválóságok könyve is, a VM gondozásában. A könyvbe való bekerülést megelőző versenybe a hazai főzdék, kizárólag legális és ellenőrzött keretek között előállított, piaci forgalomban megtalálható, igazi pálinkái vettek, és vehettek részt. Az otthon készülő párlatoknak itt nem volt esélyük labdába rúgni, hiszen több feltételnek sem felenek meg, amit a kiíró megfogalmazott. A Kiválóság címért idén 68 pálinkaház 171 tétele versengett. A legjobb eredményt, vagyis az 5 csillagot összesen 18 tétel nyerte el.
Ünnepélyes keretek között, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében vehették át a kiválóságról szóló okleveleiket azok a pálinkaházak, amelyek termékei legalább 3 csillagot szereztek a Pálinkakiválóságok idei versenyén. A kiírás szerint egy pálinkaház legfeljebb 3 tétellel nevezhetett, és csak olyan pálinkákkal, amelyekből minimum 500 palack került forgalomba, és 2000 Ft felett van a kiskereskedelmi áruk/0,5 liter.
A Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványba a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került be. A minősített 83 tételből 43 szerzett 3 csillagot (nemzetközi versenyen ezüst érmet érne), 22 tétel kapta meg az aranyéremnek beillő 4 csillagot, a legeslegjobb, vagyis 5 csillagos minősítést, ami minden tekintetben kiemelkedő és különleges pálinkákat rejt, 18 tétel nyerte el a hazai kínálatból.
1 Csepp Pálinka Prémium Piros Veltelini szőlőpálinka
Árpád és Vadász Pálinkák Lepotica szilvapálinka
Bolyhos Pálinkafőzde Ágyas kajszibarack pálinka
Brill Pálinkaház Málnapálinka
Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház Galagonyapálinka
Cruxx Gemina Gyümölcsház Szilvapálinka
Cruxx Gemina Gyümölcsház Erdei Gyümölcspálinka
Etesi Pálinkafőzde Öregetesi palóc pálinka - fekete szederpálinka
Magyarbólyi Pálinkafőzde Villányi Cabernet Sauvidnon törkölypálinka
Magyarbólyi Pálinkafőzde Villányi ágyas muskotálypálinka
Márton Pálinkafőzde Márton és Lányai - Vilmoskörte pálinka
Naményi Pálinkafőzde Fürtös meggypálinka
Nobilis Pálinkafőzde Ágyas meggypálinka
Palotás Pálinkaház Ottonel muskotály szőlőpálinka
Prekop Pálinkamanufaktúra Bio erdei som pálinka
Schiszler Pálinka Irsai Olivér szőlőpálinka
Schiszler Pálinka Madárberkenye pálinka
Zimek Pálinkamanufaktúra Kései meggy-szőlő pálinka
Kiss Eliza, miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy mostanában komoly feszültségeket okoz itthon és külföldön a pálinkafőzés. Most azonban, köszönhetően ennek a kiadványnak is, a kereskedelmi főzdéket ünnepeljük, amelyek valóban képesek lehetnek világhírűvé tenni az egyik legfontosabb hungarikumunkat. A könyv 4000 magyar és 2000 angol nyelvű példányban jelenik meg, ami ezáltal nem csak itthon, hanem akár a külképviseleteinken keresztül valóban a világ minden pontjára eljuthat.
A kiválóságok kiválasztása mellett elkészült a hazai pálinkatérkép, amelyből kiderül, hogy a védett eredetű pálinkáink készítésének körzetei számítanak ezeknek a helyszíneknek. A legfontosabb területek és fajták: Gönci barack; Szabolcsi alma; Békési szilva; Újfehértói meggy; Kecskeméti barack; Göcseji körte; Szatmári szilva; Pannonhalmi törköly.
- Almatermésű gyümölcs pálinkák (alma, körte, vilmoskörte, birs, naspolya)
- Csonthéjas termésű gyümölcsökből készített pálinkák (cseresznye, meggy, őszibarack (nektarin), kajszibarack, szilva)
- Szőlő- és törkölypálinkák
- Erdei bogyós gyümölcsökből készült pálinkák
- Ágyaspálinkák