A Csabagyöngye a legkorábban érő szőlőfajta az északi féltekén, amelyet a Varga Pincészet kezdett el szüretelni a Balaton Agrár Zrt. területén. Az ebből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként, amolyan hungarikumként kerül a boltok polcaira - mondta Varga Bálint.
Az idei Csabagyöngye 15 mustfokos, ez egy friss, könnyű bornak megfelelő. A pincészet körülbelül 1300 mázsát fog feldolgozni a szőlőből és mintegy 100 ezer palack újbort készít belőle. Száz palackot Brüsszelbe küldenek az ott dolgozó képviselőknek, közalkalmazottaknak kóstolóként Európa első újborából.
A Csabagyöngye magyar nemesítésű szőlő, jelentősebb ültetvények csak Magyarországon találhatóak és bor is csak itt készül belőle - mondta el az ügyvezető. Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője szerint a Csabagyöngyéből 150-170 mázsa termés várható hektáronként az idén, ami átlagosnak mondható, minőségben viszont a savtartalom és a cukorfok kissé elmarad a kívánttól.
Az idei szőlőtermésről szólva Varga Bálint úgy fogalmazott, hogy egy közepes termés lehetősége még benne van az évjáratban, de csak abban az esetben, ha az idő szárazabbra fordul. A szakember egészen biztosnak tartja, hogy idén 10-20 százalék közötti terméskiesésre lehet számítani a fertőzések miatt, hiszen ezen a nyáron szokatlanul fülledt, csapadékos, szinte trópusi az időjárás.
A Balatonon a sokévi átlaghoz képest 20 százalékkal több csapadék hullott, ami mellett 14 százalékkal nőtt a napsütéses órák száma és 1,5 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet is. A melegebb és nedvesebb időjárás ugyan pozitívan hat a termésre, de kedvez a szőlőbetegségek kialakulásának is - jelezte. Eddig elsősorban a lisztharmat okozott nehézségeket. Ha az idő továbbra is csapadékos marad, akkor más betegségekre és jelentős terméskiesésre is számítani kell - mondták a szakemberek. A szőlő mennyisége ugyan nem lesz több mint tavaly, mégis az átvételi árak csökkenésére számít a pincészet. Tavaly kedvezett az átvételi áraknak, hogy a pincészetek a szokásosnál 15-20 százalékkal több szőlőt dolgoztak fel, mivel a korábbi évek nagy terméskiesései következtében csökkentek a borkészletek, ez a helyzet azonban az idén már nem áll fenn.