A Tokaji bovidéken a korai sárga muskotállyal még csak most kezdődött el hivatalosan a szüret, de az igazi nagy fajták szedése jóval később indul. Októbertől már a fumintot és a hárslevelűt is szedni fogják. "Nem érdeklődött még senki a szőlő iránt, de én egyébként sem adok el és nem is veszek. Úgy csinálja a család ezt a 4,5 hektárt, hogy se külső munkaerőre, se alapanyagra ne legyen szükségünk. A rokonság metsz és szüretel, nem is merném másra bízni. A szőlőt mind feldolgozzuk és apránként adjuk el a bort. Fesztiválokra járunk, háztól étékesítünk, csak így éri meg" - meséli egy tállyai kis cég vezetője, aki már 40 éve foglalkozik szőlőtermeléssel, borkészítéssel.
"Elhiszem én, hogy nagy volt a tavalyi termés, de nem így kellene a termelést korlátozni" - reagál a tapasztalt szakember a zöldszüretet és a termés mennyiségét firtató kérdésre. "Hallottam a zöldszüretről, talán 600 hektáron végezték el a Tokaji borvidék 6000 hektárjából...
A mai szőlőárakat lehangolónak tartja, mert míg három éve 120 forint fölötti áron vették át a termést, addig ma már a 100 forint is nagy szó lenne. Napszámosokkal nem is bírná a költségek növekedését, inkább a család és a rokonság végzi a munkát - lassan, de biztosan, nagy szakértelemmel. "Szép a szőlő, elkerültek a betegségek és a kártevők is. Tegnap megkaptuk az esőt is. Ha egy szép indiánnyár jönne, jól aszúsodna. Egy előszüretet és késői szüretet tervezünk. Azt is komótosan végezzük, egyszerre 2-3 pár dolgozik csak a sorokban. Nem szorulunk rá senkire, így a 4,5 hektár eltartja az egész családot."
Az Egri borvidéken szintén mintegy 6000 hektáron termelik a szőlőt, zöldszüretet csak azok végeztek, akik saját maguk nem képesek feldolgozni a termést, "ad hoc" módon értékesítenek, és akkor sem tudható előre, hogy mikor lesznek kifizetve. "Mi magunk készítjük a bort és háztól értékesítjük" - meséli egy egerszalóki családi gazdaság egyik vezetője, ahol az össztermés nagyjából 900 hektoliter bor szokott lenni. Mint mondja, nem törekszenek többre, mert nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.
Csak egy kevés traminit szoktunk vásárolni szüretkor, talán 10-30 mázsát, és eladni is nagyjából ennyi szőlőt szoktunk, ha túl nagy a termés. A családból négyen dolgozunk a birtokon és még 4-5 embert tudunk foglalkoztatni, szinte egész éven át."
A szüreti időszak hat héten át tart az egerszalóki gazdaságban, ebből nagyjából 20 nap maga a munka. Egy présbe egy konténernyi szőlő fér bele, ezt 6-8 ember egy nap alatt tölti fel. Az idei termést mennyiség és minőség szempontjából is szinte tökéletesnek látja a megkérdezett szakember. "30 éve csináljuk már. Ha megvan a minőség, és magunk értékesítünk, akkor meg lehet élni belőle."