A miniszter hangsúlyozta, hogy a hungarikumokra, a minőségi magyar élelmiszerekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert azokban kitörési lehetőség rejlik mind a termelők, mind Magyarország számára.
A magyar szarvasgomba sok országban keresett, a szarvasgombával fűszerezett élelmiszerek pedig prémiumtermékek. A miniszter örömét fejezte ki, hogy a szóban forgó szarvasgombát bárki megtekintheti a múzeumban, mert szakértő módszerekkel sikerült konzerválni. Az 1,28 kilogramm súlyú óriási szarvasgombát, amely csak 20 grammal könnyebb a világbajnok fehér szarvasgombánál, a szarvasgomba-termesztő és kereskedő Truffleminers Kft. egyik munkatársa találta a jásziványi erdőben.
Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a több, mint egy évszázados múzeum gyűjteményeit az ilyen, a köz javát szolgáló - a polgári értékeket reprezentáló - gesztusok jelentős mértékben gyarapítják.
Bagi István, a Truffleminers Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a szarvasgomba kilója nyáron - amikor viszonylag sok van belőle - 10 ezer forint körül mozog. Ősszel már drágább, akkor egy kiló már akár 50 ezer forint is lehet.
A magyarországi szarvasgomba-mennyiség 90,90 százalékát a Jászságban szedik. A magyar szarvasgomba mintegy 95 százalékát főként az uniós államokba exportálják, elsősorban Olaszországba, továbbfeldolgozásra. Az ügyvezető igazgató megjegyezte: Magyarországon már termesztik is a szarvasgombát, az ültetvények száma meghaladja a félszázat. Egy-egy ültetvény termőre fordulása 8-10 év. Egy hektár szarvasgomba telepítése pedig 4-5 millió forint.