Az élelmiszeripar fejlesztési stratégiájáról szóló jelentést a kormány már múlt év decemberében megtárgyalta - jelentette ki Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Ennek alapján készítette el a tárca a stratégiát, amely hamarosan a kabinet elé ketülhet. A stratégia célja többek között a stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételek biztosítása, illetve az innováció ösztönzése.
Már döntöttek arról is, hogy a magyar élelmiszeripar megújításának finanszírozására mintegy 300 milliárd forint uniós forrást nyújtanak 2020-ig. Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte, hogy uniós forrásokat sikerül bevonni a tervezett fejlesztésekbe, mivel eredetileg Brüsszel ezt nem kívánta támogatni.
A forrásokkal a mezőgazdasági alapanyag-termeléssel kapcsolatban álló mikro- és kisvállalkozásokat (kkv) kívánják segíteni. Ezenkívül a nem elsődleges feldolgozást végző élelmiszeripari kkv-k is kaphatnak majd támogatásokatt.
Nem sikerült viszont Brüsszelben elérni azt, hogy a nagy vállalkozások uniós közösségi forráshoz juthassanak. Ezért az FM-ben, a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságán vizsgálják, hogy a nagy vállalkozások támogatását miként lehetne nemzeti forrásból megoldani.
A mai bejelentés előtt tették közzé, hogy az agrárium új marketing stratégiát is kap.