Tuti tippek: így lehet bőséges a termés ősszel is

Tuti tippek: így lehet bőséges a termés ősszel is

agrarszektor.hu
Itt az augusztus a nyár utolsó hónapja, de hogyan érhetjük el, hogy minél tovább teremjenek a zöldségek, hogy minél hosszabb ideig kitartson a kerti szezon? Erről kérdezte a HelloVidék szakértőnket, Kósa Dániel kertészmérnököt.

Augusztus beköszöntével a nyár utolsó hónapjába lépünk, de ez nem jelenti azt, hogy a kerti szezon is a végéhez közeledne. A megfelelő gondoskodással és előrelátó tervezéssel meghosszabbíthatjuk a zöldségek termését, így még ősszel is élvezhetjük a saját termesztésű finomságokat. A HelloVidék Kósa Dániel kertészmérnököt kérdezte arról, hogyan maximalizálhatjuk a terméshozamot, és milyen teendők várnak ránk a letermett növényekkel kapcsolatban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kósa Dániel szerint a hosszú és bőséges terméshozás alapfeltételei közé tartozik az elegendő csapadék, a megfelelő tápanyag-utánpótlás, a kellő napsütés, valamint a növényvédelem. Azok, akik eddig is figyeltek a palántáikra, tavasszal trágyázták a talajt, majd a szezon során többször is pótolták a talaj nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmát. Ezek az elemek elengedhetetlenek a növények fejlődése szempontjából: a nitrogén a zöldtömeg növekedésében, a foszfor a virágzásban, a kálium pedig a terméshozásban játszik kulcsszerepet.

Tápanyag-utánpótlás a szezon végéig

A szakértő javaslata szerint a műtrágyázást havonta érdemes elvégezni, de ha eddig nem tettük volna, még most sem késő. A megfelelő tápanyagok kijuttatásával megnövelhetjük a termési időszakot. Ajánlott lombtrágyát használni, amely mikro- és makroelemeket tartalmaz, így elkerülhetjük a növények és termések hiánytüneteit. A lombtrágyát permetezéssel együtt juttathatjuk ki, ami tovább növeli a hatékonyságot.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megfelelő öntözés fontossága

A nyár második felében különösen fontos az öntözés, hiszen az idei szezon meglehetősen aszályos volt. Az öntözés nem csak a növények életben tartásához szükséges, hanem a termések méretére is jelentős hatással van. A terméshozás időszakában a növények kálium- és vízigénye különösen magas, ezért a vízkészletek nagy része a termésbe áramlik.

Ügyeljünk arra, hogy az egyes növényfajok eltérő vízigénnyel rendelkeznek: amit az uborka jól tűr, az a paradicsomnál gyökérrothadást okozhat, míg a paprika esetében levélhulláshoz vezethet.

- tette hozzá a szakember.

Növényvédelem egész szezonban

A növényvédelem egész évben kiemelten fontos. A megfelelő védekezéssel csökkenthetjük a kórokozók és kártevők mennyiségét, és javíthatjuk a növények egészségi állapotát. Kósa Dániel szerint választhatunk hagyományos vegyszereket vagy bio védekezési módszereket, de bármelyiket is alkalmazzuk, mindig tartsuk be az adagolási előírásokat, és figyeljünk az élelmezésügyi és munkaegészségügyi várakozási időkre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a teendő a letermett növényekkel?

A letermett növények szármaradványait érdemes minél előbb eltávolítani a kertből, mivel ezek a növényi részek könnyen fertőzések, gombák és kórokozók táptalajává válhatnak. Az ilyen maradványok eltávolításával csökkenthetjük a következő szezonra áthúzódó problémák esélyét. A megfelelő gondozás és előrelátás segítségével meghosszabbíthatjuk a kerti szezont, így az augusztusi napokban is bőséges terméssel gazdagodhatunk. Ne feledjük, a kert meghálálja a törődést!

Itt a másodvetés ideje

Nyár végén eljött az ideje a másodvetésnek is, amelyre olyan növények valók, melyek rövid tenyészidőjűek, így egy hónap alatt is beérik. Ilyenek például:

  • a saláta-félék,
  • a cékla,
  • az uborka,
  • a cukkini,
  • a sárgarépa
  • és fehérrépa.

Amire Kósa Dániel szerint figyelni kell, hogy sokkal több öntözésre lesz szükség, ne hagyatkozzunk a csapadékra. Erre legjobb a csepegtető öntözés. A sárga valamint fehér répát elültetve, talajban hagyva télen is lesz friss zöldség a levesünkben. A legtöbb ilyenkor ültetett növény melegigényes, rövid tenyészidejű. Erőteljes növekedéssel gyorsan fejlődik, és a szeptemberben októberben lévő melegben beérik a termésük.

Végezetül a fűszernövényekről se feledkezzünk meg

A fűszernövények, mint a petrezselyem, kapor, koriander és metélőhagyma is kiválóan alkalmasak a nyár végi ültetésre. Ezek a növények gyorsan nőnek, és akár egészen késő őszig friss fűszerekkel láthatnak el minket. Érdemes ezeket a konyhakert közelébe ültetni, hogy mindig kéznél legyenek a friss hozzávalók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?