A Nature magazinban közölt egyetemi tanulmányban két elterjedt adalék emulgeálószert, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt vizsgálták - írta az mno.hu. A kísérlet során egereket vízben, vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etettek. Felfedezték, hogy a szóban forgó anyagok megváltoztatják a bélbaktériumok felépítését és gyulladást idéznek elő. A kutatás eredményei azért jelentősek, mert ezzel először igazolták azt, hogy e szerek közvetlen hatással vannak az egészségre.
Az eredmények szerint olyan elváltozások kialakulásában van szerepük, mint az úgynevezett Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás és egyes anyagcsere-rendellenességek, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A vizsgálatokat azért végezték el, hogy a fenti betegségek előfordulási gyakorisága a huszadik század közepén kezdett növekedni, gyakorlatilag akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben kezdte alkalmazni az emulgeálókat.
Mivel a kutatók úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat valószínűleg az emberekben is meg lehet találni, a tervek szerint humán alanyokon is végeznek majd klinikai próbákat, és a fentieken kívül egyéb emulgeálószereket is megvizsgálnak.