Fazekas: veszélyes a rablógazdálkodás

agrarszektor.hu
Nem mindegy, hogy rablógazdálkodás folyik-e a termőföldeken vagy fenntartható módon gazdálkodnak-e azokon - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Szerinte a jó minőségű termőföld a jó minőségű élelmiszer-előállítás alapfeltétele.

Jó minőségű termőföld nélkül nem állítható elő egészséges élelmiszer, ezért is elemi érdek, hogy vigyázzon mindenki a környezetére az országban - fogalmazott az MTI-nek Fazekas Sándor egy talajvédelmi konferencián. Szerinte az ország talajainak minősége, főként azok termékenysége mindig fontos kérdés volt a gazdálkodók számára. Nem mindegy ugyanis, hogy fenntartható módon művelik-e a termőföldet azok, akiknek ez a gondjaira van bízva, vagy rablógazdálkodást folytatnak rajta - tette hozzá.

Magyarország az ügy fontossága miatt nagyra értékeli, hogy az ENSZ 68. közgyűlése 2015-öt a Talajok nemzetközi évének nyilvánította. A termőföld, a talaj nálunk nemzeti kincs, amit mutat az is, hogy a nemzeti vagyonban 25 százalékot ér el a termőföld, a talaj értéke - szögezte le a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?