Több mint tíz százalékkal csökkent a KSH szerint a húsiparban feldolgozott húsmennyiség az utóbbi időszakban, és ez azt jelenti, hogy az alapanyagok egy része a statisztikák számára láthatatlanná vált - fogalmazott egy mai tájékoztatón Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. A feketegazdaság feldolgozóipari térnyerésére utal, hogy eközben a levágott sertések száma 8 százalékkal, négymillió darab fölé nőtt, vagyis a legális alapanyag-mennyiség bővült.
Éder Tamás a felemás helyzetet azzal magyarázta, hogy az élősertésekre tavaly bevezetett 5 százalékos áfakulcs a sertéstermelést kifehéríti. A vágástól viszont 27 százalékos adókulcs lép életbe, ennek hatására válik a húsipari alapanyagok egy része "láthatatlanná".
Az előzetes adatok szerint a sertésvágás, a húsfeldolgozás, illetve a sertés- és marhahúskészítmény-gyártás árbevétele a múlt évben nem érte el a 300 milliárd forintot. Pontos adat azért nincs, mert a KSH a gyártást a baromfikészítményekkel együtt tartja nyilván. A sertés-, a baromfi- és a marhaágazat vágása, darabolása és készítménygyártása együttesen mintegy 670 milliárd forintnyi teljesítménnyel bírt a múlt évben - közölte az MTI.