Az új eljárásban génsebészeti úton változtatnák meg a borokban, a sörökben és egyéb erjesztett élelmiszerekben található anyagokat. Egy enzimmel, amelyet "gén késnek" neveznek, a kutatók képesek lehetnek a borokban és a sörökben fellelhető élesztőgombák szerkezetét módosítani, így növelve az italok pozitív hatásait, egyúttal pedig csökkentve a negatívakat - közölte a sciencedaily.com.
A felhasznált enzim olyan másodlagos erjedési folyamatokat tud aktiválni, amelyek csökkenthetik a másnaposságért feltételezhetően felelős toxinok arányát. Az így kezelt bor vagy sör elfogyasztása után várhatóan nem jelentkeznének a kellemetlen tünetek, miközben az italok élvezeti értéke megmaradna.
Emelhetik a borokban található antioxidánsok szintjét is, illetve más növények hatóanyagait is bejuttathatnák az italokba. Emellett befolyásolhatnák azokat a mikrobákat, amelyek savassá, szárazzá, édessé teszik a borokat.
A kutatók tájékoztatása szerint nem genetikai módosításon alapuló eljárásról van szó. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak nem kell tartaniuk a GM borok és sörök megjelenésétől.