Nagyobb támogatásra számíthatnak a következő években az őshonos állatokat tartók, hogy növelhessék állományaikat - jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor egy apaji szakmai tanácskozáson. Elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartását emelte ki. Az állatállomány máris növekedésnek indult, így az évszádokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha-létszám ma már megközelíti a 7500-at, amíg például a mangalica állomány 65 ezerre tehető.
Most az a feladat, hogy a magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is - szögezte le a miniszter. Ez annál is fontosabb, mert kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet. A miniszter szerint az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, míg a szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat.