Újra támadhat a sárgarozsda: mit tegyünk?

agrarszektor.hu
Idén is megjelent az elsősorban kalászosokat fertőző sárgarozsda a hazai szántőföldeken. A gombabetegség egyelőre csak szórványosan fordul elő, de ha az időjárás csapadékos és hűvös lesz, könnyen elterjedhet. Az előző évben tapasztalt nagymértékű járvány kezeléséhez hasonlóan az idén is a megelőzés lehet a legfontosabb.

Már az elmúlt hetekben megjelentek a sárgarozsda tünetei a hazai kalászosokban. Az elmúlt évi sárgarozsda-járvány és az idei enyhe tél után már kimutatható a gombabetegség, de egyelőre még csak szórványosan fordul elő. Amennyiben az időjárás a kórokozó számára kedvező - csapadékos, párás és hűvös - lesz, újra járvány alakulhat ki - vélik növényvédelmi szakértők.

A betegség elleni védekezésben az idén is a prevenció lehet a legjobb megoldás. A gombaölő szeres kezeléseket érdemes előrehozni a szárbaindulás két nóduszos állapota közötti időszakra.

A sárgarozsda olyan gombabetegség, amely elsősorban a kalászosokat támadja meg. Térségünkben viszonylag ritkán fordult elő, tavaly viszont eddig nem tapasztalt mértékben jelent meg a gombának kedvező időjárás miatt.

A sárgarozsda a leveleken kívül a kalászt is megfertőzi. A szemek aszalódnak és csírázóképességük csökken, így általános minőségromlás és későbbi terméskiesés következhet be. A károkat súlyosbíthatja, ha az elővetemény is gabona volt, vagy a termőterület mély fekvésű, jó csapadék ellátottságú helyen van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?