Hamarosan a jól ismert burgonyachipsek mellett már tücskökből készült chipseket is vásárolhatnak az USA-beli fogyasztók. Egyes brit és amerikai kutatók szerint ugyanis a rovarok a haszonállatoknál nagyobb mennyiségben fordulnak elő és könnyebben tenyészthetők. Az ehető rovarok ammónia- és metán kibocsátása kisebb, illetve a tenyésztett állatoknál kevesebb vizet és földet igényelnek, ezért a fenntartható mezőgazdaság alapélelmiszerei is lehetnének.
A világon mintegy 2 milliárd ember rendszeres rovarfogyasztó - állítja a huffingtonpost.com. A kutatók szerint leginkább Közép-Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában terjedt el a fogyasztásuk, mivel ezekben a régiókban egész évben sok a rovar. A rendszeres rovarfogyasztók leggyakrabban bogarakat, méheket, darazsakat és hangyákat esznek.
A szakemberek úgy vélik, hogy Európában és Észak-Amerikában társadalmi és környezeti okok akadályozták meg a széles körű rovarfogyasztást, mivel ezeken a területeken sokan visszataszítónak tartják azt. Emellett a hideg telek miatt nem érhetők el egész évben, így sosem számítottak gazdaságos és természetes fehérjeforrásoknak.
2013-ban viszont az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) olyan tanulmányt hozott nyilvánosságra, amelyben az ehető rovarok jótékony hatásairól számolt be. A vizsgálat hatására alapították meg például a SixFoods elnevezésű céget az USA-ban. A vállalat 2013 óta értékesíti tücskökből készült élelmiszereit, amelyekhez a rovarokat először farmokról és állatkereskedésekből rendelték meg.
A tücsköket eleinte megsütötték és különböző kóstolókon kínálták. Mivel a fogyasztók többsége idegenkedve fogadta ezeket az ételeket, a tücsköket babliszttel keverték össze és az elegyből tortilla chipset készítettek. A lépéssel megsokszorozták a vásárlói kört, és az eddig csak online felületeken értékesített chipsekkel a közeljövőben már a boltokban is találkozhatnak az amerikai fogyasztók.
Vannak olyan piaci szereplők is, akik kifejezetten az ehető rovarok és tücskök tenyésztésével foglalkoznak. A Big Cricket Farms nevű vállalat alapítója és tulajdonosa szerint olyan sikeres az ágazat, hogy jelenleg sokkal több rendelést kapnak annál, mint amennyit teljesíteni tudnak.
A szakemberek úgy vélik, hogy amíg a rovarokból készült ételeket nem megfelelően reklámozzák, illetve a vásárlók csirke-, sertés- és szarvasmarha helyettesítőként tekintenek azokra, nem terjedhet el a széles körű fogyasztásuk. A rovarok jelenleg jóval drágábbak például a marhahúsokhoz képest. Így például a SixFoods cég tücsök chipséből 424,5 gramm mintegy 4100 forintnak megfelelő USA dollárba kerül. Egyes piaci szereplők szerint ezért az amerikai kormánynak állami szinten kellene támogatnia az ehető rovarok tenyésztését.
A nehézségek ellenére a tücsöktenyésztők optimisták. Úgy vélik, egyéb ehető rovarfajtákat is be lehetne vonni a termelésbe, így például az úgynevezett levélvágó hangyát is, amely a szakértők szerint bacon ízű. Érdekesség, hogy a chipsen kívül már kaphatók olyan müzli szeletek is, amelyek tücsöklisztből készülnek és csoki- vagy cukorbevonattal vonják be a felületüket, de vannak tücsöklisztből készült sütemények és kekszek is. Néhány amerikai étteremben pedig hernyó sushit és lisztféregből készült tofut szolgálnak fel.