Magyarországon ritkán tapasztalható hosszú és intenzív kánikulai időszak némileg visszavetette a fejlődésben a szőlőket - állapítja meg közleményében a Varga Pincészet. A növénynek most, az intenzív vegetációs szakaszban 8 és 30 Celsius fok közötti hőmérséklet az ideális, ennél melegebb körülmények között a szőlő elzárja légcsere nyílásait, hogy csökkentse a folyadékvesztést, ezért a gyümölcs fejlődése, illetve érése lelassul
A korábban megszerzett közel kéthetes fejlődési előny elveszett, de az ültetvényeket alapvetően a kánikula nem viselte meg. Egészségesek és vitálisak, így minden remény megvan egy mennyiségében és minőségében is kiemelkedő évjáratra.
A Varga Pincészet uniós támogatás nélkül mintegy 400 millió forintos beruházással növeli szőlőfeldolgozó és erjesztő kapacitásait az idén. A badacsonyörsi, a feldebrői és az olaszliszkai pincészeteikben több mint 20 ezer tonna szőlőt terveznek feldolgozni, és növelni szeretnék az értékesítést is.
A vállalkozás az elmúlt évben növelte árbevételét, a cégcsoport konszolidált árbevétele 4,8 milliárd forint volt, szemben a 2013-as 3,6 milliárd forinttal. A cég adózás utáni eredménye tavaly megduplázódott, és elérte a 400 millió forintot.