Rendszeresek voltak a tiltakozások az elmúlt hónapokban a kínai ipari méz behozatala ellen. A kínai méz mellett szól ugyan, hogy nagyobb hasznot érhetnek el rajta a kereskedők, de fogyasztói előnnyel nem nagyon bírnak. A hazai vélemények és a laboratóriumi vizsgálati eredmények ráadásul sok esetben rávilágítottak arra, hogy hamisítványokról van szó. Ezért fogyasztói szempontból az nyújthat nagyobb biztonságot, ha magyar mézet veszünk. A magyar termékek legfontosabb előnyei a következők.
1. Olcsóbbak: Közvetlenül a termelőtől vásárolt méz olcsóbb, mint amennyiért a hipermarketek kínálják, hiszen nincs a termelő és a fogyasztó közé beékelődő kereskedő, feldolgozó és egyéb szereplő. Továbbá az őstermelők nem ÁFA alanyok, így ők eleve árelőnnyel indulnak a piacokon.
2. Többet kapunk egy üvegben: A termelők egy része által használt és az OMME által gyártott üvegbe egy kilogramm méz kerül, míg az áruházakban kaphatóakba általában csak 0,8-0,9 kilogramm.
3. Egészséges és igazi: A magyar termelői méz igazi méz. Manapság felháborodást kelt a Kínából tonnaszámra érkező mézhamisítvány az EU egész területén. A Kínában "gyártott" méz nem sok méhet látott, ipari körülmények között az ember állítja elő, így pont azok az értékes anyagok hiányoznak belőle, amelyek miatt az ember a mézet eszi, mint amilyen az eredeti, természetes, egyenesen a kaptárból származó magyar minőségi méz.
4. Antibiotikum-mentes: Nálunk jóval szigorúbbak az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok. Míg a legtöbb országban engedélyezik az antibiotikumok használatát a méhészetekben, hazánkban ez szigorúan tilos, így a magyar méz nem tartalmaz az egészségre káros antibiotikumokat, illetve azok maradványait.
5. Sokszínű és különleges: Többféléből is választhatunk. A termelőknél különböző, a boltokban egyébként nem kapható fajtamézeket is vásárolhatunk. Hazánkban több mint 800 fajta növényt látogatnak a méhek nektár vagy virágporforrás miatt, így mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb mézet. Igazi különlegességeink is vannak, ilyen például a selyemfűméz, hiszen ez a vaddohányként is ismert növény kizárólag hazánkban terjedt el olyan mértékben, hogy a méhek számára önálló méhlegelőt biztosíthasson. A selyemfűméz különleges aromáját mindenkinek érdemes kipróbálni.
6. Hungarikum: 2014-ben hungarikum lett a magyar akácméz, mely méltán világhírű. Magyarország a méztermeléshez kiváló klimatikus adottságokkal rendelkezik, mézünk olyan jó minőségű, hogy javítómézként használják, tehát a rosszabb minőségű, külföldről származó mézeket "javítják fel" vele.
7. Magyar családokat támogatunk: Ha magyar mézet veszünk, magyar termelőket segítünk vele, hozzájárulva ezzel megélhetésükhöz. Az így elköltött pénz tovább marad a magyar gazdaságban, és nem egyenesen valamelyik multihoz kerül.