Az élelmiszer-pazarlást megelőzését szolgáló jó gyakorlatok átvételéről is tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Eric Fournier francia nagykövettel. Az agrártárca közleménye szerint Magyarország hasonló szabályozás megalkotásában gondolkodik, mint Franciaország, ahol a szenátus a közelmúltban egyhangúan elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a nagy áruházláncoknak a közeli lejáratú élelmiszerek megsemmisítését.
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!
A franciák el szeretnék érni, hogy 2025-ig a felére csökkenjen az ételpazarlás. Az új francia szabályozás akár büntetést is kilátásba helyez, ha az élelmiszerláncok kidobják az egyébként felhasználható élelmiszereket, amelyeket mostantól jótékonysági szervezeteknek, élelmiszerbankoknak kell felajánlaniuk.
Magyarországon sem ismeretlen gyakorlat, hogy élelmiszerláncok karitatív szervezetekkel - például a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel - működnek együtt az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében. Ezt azonban ma önkéntesen teszik, és egyelőre nem tudni, miként befolyásolná működésüket, ha kötelező jeleggel kellene gondoskodniuk a lejárat előtti élelmiszerek hasznosításáról.