2023-ban a víz és a vízhasználat került az Élelmezési Világnap fókuszába. Nabil Gangi, a FAO regionális hivatalának ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy a víz egy nélkülözhetetlen természeti erőforrás, ami alapvető fontosságú az emberi élethez. A szakember szerint éppen ezért kell beszélni arról, hogy a víz milyen szerepet játszik az élelmezésben, az élelmiszerbiztonságban. Nabil Gangi beszélt arról is, hogy a megtermelt élelmiszer mintegy harmada a kukában végzi, miközben a Föld lakosságának 30%-a éhezik. A FAO fő célkitűzése az éhezés megszüntetés, a jobb élelmiszertermelés, a jobb táplálkozás és a jobb környezet megteremtésével.
Mit lehet tenni a klímaváltozás, háborúk, konfliktusok, migráció korában, amelyek mind-mind befolyással vannak az élelmiszertermelésre? Meg kell nézni, hogy mit lehet tenni kormányzati szinten, a közösségek szintjén és az egyén szintjén - mondta a FAO regionális hivatalának ideiglenes ügyvivője. Nabil Gangi szerint kormányzati szinten az öntözés fejlesztése, közösségi szinten a vízhasználat optimalizálása és a megfelelő vízszükséglet biztosítása, egyéni szinten pedig a nagyobb odafigyelés lehet a megoldás, ami megnyilvánulhat olyan vállalásokban, mint a szezonális gyümölcsök fogyasztása, valamint a kisebb vízigényű hüvelyesek termesztése és fogyasztása.
Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az Élelmezési Világnap 1979-ben a magyar agrárminiszer javaslatára került be a FAO-ba, és 1980 óta tartják meg hivatalosan. A szakember beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági termelés nemcsak kihívás, de a megoldás is. Juhász Anikó emlékeztetett, hogy Magyarország és Európa 2022-ben az évszázad aszályát élte át, hazánkban 5 millióból 1,5 millió hektáron teljesen megsemmisült a termés, de a többi terület is megérezte a szárazságot. Az élelmezés egyik legfontosabb alapja pedig a rendelkezésre álló víz. Magyarország jó minőségű vízkészlettel rendelkezik, éppen ezért a vízgazdálkodás legfontosabb feladata a víz megtartása az országban.
A helyettes államtitkár szerint a következő nagy időszak egyik legfontosabb feladataként az öntözéses gazdálkodás fejlesztése. Mint mondta, a beruházások elindításához a terveknek a jövőben átfogó elemzéseket és víztakarékos megoldásokat kell tartalmaznia. Juhász Anikó kiemelte, hogy a fenntartható vízhasználat mellett legalább ilyen fontos a fenntartható földhasználat, a talaj megőrzése. Az egyre inkább elterjedő precíziós technológiák pedig óriási segítséget nyújthatnak a talajmegóvó gazdálkodásban és az átgondolt vízfelhasználásban.
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy az élelmiszerpazarlásnak van köze a vízhasználathoz is: a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszer az valójában elpazarolt erőforrásokat jelent. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy megjelenjenek az élelmezésben azok az élelmiszerek, amelyek csökkentett és átgondolt vízfelhasználással készüljenek. A szakember emellett beszélt az idén 18. alkalommal elinduló adománykonvojról, amely 50 tonna élelmiszert fog elszállítani, mintegy 75 millió forint értékben, és amiből a Magyar Élelmiszerbank munkatársai 13 ezer élelmiszercsomagot fognak majd összeállítani a rászorulók részére.